A tabu témák veszélybe sodorhatják a családi vállalkozást

Egy jó ismerősömmel (nevezzük Attilának) beszélgettünk arról, hogyan élte meg a családi vállalkozás a 2009-ben beköszöntő építőipart is súlyosan érintő gazdasági válságot. 

A 90-es évek elején alapították meg bátyjával közösen a betéti társaságot. Az első évben Attila egyedül intézett mindent, mert bátyja még külföldön dolgozott. A cég jó ütemben fejlődött, Attila rátermett vezetőnek látszott. Amikor a társtulajdonos báty hazajött külföldről beállt dolgozni a közös cégbe. Később még 2 testvér is jelentkezett munkára a családi cégben. Jól jött a megbízható családi munkaerő pláne, hogy a családtagok szakmabelinek számítottak. Attila szerint mindenki természetesnek vette, hogy ő a cég vezetője. Rendelkezett is a szükséges tulajdonságokkal: vízió a cégről; erős munkabírás; bátran vágott bele a növekedésbe; cselekvőképesség; tudott bánni az emberekkel. A vezetés felelősségét önként vállalta magára, de erről sosem beszéltek a családtagok egymás között. Amíg jól ment a cég mindenki elégedett volt, a családok nagyon jól megéltek a cégből. Attila úgy gondolta helyesnek, ha a testvérek egyenlő arányban részesülnek a családi cég nyereségéből függetlenül attól, hogy kinek mennyi a hozzáadott értéke, de erről sem beszéltek sosem. Amikor 2009-ben a gyülekező felhőkből lecsapott a válság villáma, Attila egyedül maradt a problémákkal, melyek igen súlyosan érintették a cégből élő családtagokat, de különösen a betéti társaság beltagjait, Attilát és bátyját. A következményekért minden családtag egyedül Attilát hibáztatta, évekre felborult a családi béke.

A család az építőipar összeomlását ugyan nem akadályozhatta volna meg, de talán a családi és céges vagyon, valamint a családi viszonyok sérülése sokkal kisebb lehetett volna, ha

• családi gazdasági fórumon rendszeresen véleményt cseréltek volna a családtagok

• a családtagok feladatait, felelősségét és az ezért járó jövedelmet rögzítették volna

• a betéti társaságból Kft-vé alakultak volna.

• a tigrisen lovagoló Attilát óvatosságra intették volna.